عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی طرحهای انتقال آب «غدیر» و «حیات» در خوزستان را طرح هایی شکست خورده دانست.
به گزارش روابط عمومی انجمن شرکت های آب شیرین کن ، حجت الاسلام مجید ناصری نژاد نماینده مردم خوزستان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون انرژی مجلس در نشست بررسی مشکلات مدیریتی منابع آب که از سوی بسیج دانشجویی شهید عباس پور در محل سازمان بسیج دانشجویی برگزار شد گفت: بنده از سال ۸۳ که به عنوان نماینده وارد مجلس شدم در اولین نامهای که خطاب به وزیر نیرو نوشتم اشاره کردم که فریاد العطش مردم شادگان در جای جای این شهرستان شنیده میشود و اولین نطق بنده نیز با موضوع آب، خشک شدن تالاب شادگان و خطر خشک شدن نخیلات و در مجموع مشکلات کم آبی در خوزستان بوده است.
وی با بیان اینکه اکثر نطقهای بنده و دیگر همکارانم در دورههای مختلف مجلس در مورد مشکلات آب بوده، افزود: ما از دهه ۷۰ شاهد مشکلات تنش آبی در خوزستان بوده ایم و سر سلسله این مشکلات نیز ناشی از عملیاتی شدن عملیات انتقال آب از سرشاخههای کارون و دز و کاهش آورد کارون بوده است.
ناصری نژاد با اشاره به اینکه کارون شاهرگ حیاتی خوزستان است و بدون کارون زندگی در این استان از بین میرود، اظهار داشت: نمایندگان مردم خوزستان در ادوار مختلف مجلس داد آب و تنش آبی را در دولت و مجلس زده اند و در این دوره هم همینطور بوده است.
وی با بیان اینکه تنش آبی، خشکی تالاب ها، بحران ریزگردها، سیل و تشنگی همواره به مدیریت آبی و وضعیت آب خوزستان وابسته بوده اند، تصریح کرد: ما هر گاه نسبت به مشکلات خوزستان اعتراض کردیم بحث انتقال آب، عدم مدیریت صحیح آب، عدم مدیریت توزیع صحیح آب و به تبع آن خشکی تالاب ها، نخلستانها و خشکی محصولات زراعی مردم مطرح میشده است. با این وجود اینکه بگوییم نمایندگان خوزستان نسبت به حل مشکل آب این استان دیر اقدام کرده اند خلاف واقع است.
اعتراض به اظهارات نیکزاد در خصوص اختصاص اعتبارات به خوزستان
ناصری نژاد با اشاره به اینکه ما به عنوان نماینده مجلس هر گاه مشکل آب خوزستان را در وزارت نیرو پیگیری کرده ایم حق را به ما داده اند و گفته شده که باید مشکل آب این استان حل شود و ما این مشکل را حل میکنیم، ولی در نهایت نه تنها مشکل حل نشده؛ بلکه وضع بدتر شده است، بیان کرد: اخیرا گفته شد که ۱۱۵۰ میلیارد تومان به خوزستان پرداخت شده و قرار است پنج هزار میلیارد تومان دیگر نیز پرداخت شود. مضاف بر این آقای نیکزاد نیز در مورد اختصاص اعتبارات آب به خوزستان سخنرانی کرد با این وجود ما بعد از این اظهارات به آقای نیکزاد اعتراض کردیم و گفتیم در عمل کارکنان آبفای شادگان حداقل پنج ماه تا یکسال است که حقوق نگرفته اند؛ که پاسخ او این بود که اعتبارات اختصاص یافته عمرانی بوده است. سوال ما این است که اگر اعتبارات اختصاص یافته اعتبارات عمرانی بوده هم اکنون چه اتفاقی در حوزه عمرانی خوزستان افتاده است.
وی با بیان اینکه ما امروز برای تهیه پمپ آب، لوله و وسایل نقلیه مشکل داریم با این وجود این پولی را که میگویند به خوزستان اختصاص یافته پس کجاست؟ تصریح کرد: ما هر گاه بحث انتقال آب را نیز پیگیری کردیم آقایان یا منکر آن میشدند و میگفتند اصلا چنین چیزی نیست و یا میگفتند ما جلوی انتقال را میگیریم و یا اینکه میگفتند این انتقال آب روی آب شرب تاثیری ندارد. منتهی اتفاقی که در نهایت افتاده این است که وضع ما سال به سال بدتر شده و مردم هم به شدت از این وضع نگرانند.
نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه سیاستهای مدیریتی آب در دولتهای مختلف سیاستهای غلطی بوده، گفت: اجرای طرح انتقال آب از گتوند با عنوان طرح «آب حیات» برای تامین آب شرب آبادان، خرمشهر و شادگان هزینههای زیادی به کشور تحمیل کرده و این در حالی است که این طرح هم اکنون از حیض انتفاع خارج شده و دیگر به هیچ دردی نمیخورد. با این وجود بنده معتقدم کسانی که این طرح را اجرا کردند باید محاکمه شوند.
طرحهای انتقال آب «غدیر» و «حیات» در خوزستان شکست خوردهاند
وی با بیان اینکه علاه بر طرح آب حیات طرح غدیر نیز در دولت احمدی نژاد اجرا شده است، تصریح کرد: طرح غدیر همچنان وجود دارد و هزاران هزار میلیارد تومان برای آن هزینه شده است. به هر روی با اجرای این طرح قرار بوده که آب را با لوله از سد دز به شهرهای مختلف خوزستان منتقل کنند، اما این طرح نیز تقریبا شکست خورده است؛ چرا تاکنون خط لوله غدیر به دز وصل نشده و در کرخه فقط به حمیدیه وصل است و این در حالی است که خط لوله غدیر قرار بوده آب مورد نیاز خوزستان را به طور کامل تامین کند.
ناصری نژاد در پاسخ به این سوال که آیا این احتمال وجود دارد که در ارتباط با اجرای طرحهای شکست خورده انتقال آب در استان خوزستان دستهای پشت پردهای وجود داشته باشد، تصریح کرد: بعید نیست که دستهای پشت پرده بخواهند با طرح موضوعات انحرافی هم ذهن مسئولین را مشغول کنند و هم منافع خود را به دست بیاورند.
نماینده مردم شادگان در مجلس بیان کرد: اگر به جای این همه هزینه برای اجرای طرح انتقال آب غدیر و حیات رودخانه کارون را از وجود زه آب، پساب و فاضلاب پاکسازی میکردند و هزینههای صورت گرفته صرف احداث تصفیه خانههای فاضلاب میشد هم احیاء کارون و هم حل مشکلات مردم را شاهد بودیم و از طرفی این همه هزینه نیز به کشور تحمیل نمیشد.
ناصری نژاد با اشاره به اینکه از نظر بنده طرح غدیر طرح غلطی است؛ اما ظاهرا قرار است که با اختصاص اعتبار اجرای آن دوباره به جریان بیفتد، اضافه کرد: یک سوم آب کشور در استان خوزستان وجود دارد، اما شاهدیم که این استان با مشکل کم آبی مواجه است و ما نمیتوانیم این مشکل را حل کنیم.
وی با تاکید براینکه مشکل کم آبی خوزستان قابل حل است، ولی ما برای رفع این مشکل مدیریت پای کار، متعهد و دلسوز را ندیده ایم افزود: آقایان اجازه میدهند مشکل آب خوزستان به مراحل بحرانی برسد و بعد با کارهای سریع الوصول مانند توزیع آب معدنی و توزیع آب با تانکر سعی میکنند که مشکل را حل کنند.
ناصری نژاد تصریح کرد: استان خوزستان در حالی که با تنش آبی مواجه است که همواره با بارش اولین باران در فصل پاییز و زمستان با مشکل فاضلاب مواجه میشویم و این با منطق جور در نمیآید.
نماینده مردم خوزستان با اشاره به اینکه آقایان مدعی هستند برای حل مشکل فاضلاب و آب خوزستان ارز و یورو اختصاص داده اند، ولی ما شاهدیم که مشکلات همچنان برقرار هستند اظهار داشت: بنده از سوز دل میگویم و احساس میکنم که با وجود مشکلات کم آبی در خوزستان دارد به نظام و مردم این استان ظلم میشود، چون عدهای دارند با مردم بازی میکنند البته با آنها هم برخورد نمیشود.
عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه مدیریت واقعی و منطقی برای مدیریت آب در خوزستان وجود ندارد اضافه کرد: خوزستان قلب تپنده ایران است بنابراین ما نباید به گونهای برخورد کنیم که مردم این استان ناراحت شوند و به خیابان بیایند.
وی با اشاره به اینکه ما برای حل مشکلات آب خوزستان جلساتی را مکررا با کارشناسان وزارت نیرو برگزار کرده ایم و حتی به وزیر نیرو هم تذکر داده ایم و در دورههای قبل نیز وزیر نیرو را استیضاح کرده ایم اظهار داشت: اگر چه ما معتقدیم که عملکرد وزارت نیرو در مدیریت منابع آبی خوزستان درست نبوده، اما آقایان معتقدند که کارآنها درست است به هر روی، چون تاکنون مشکل کم آبی خوزستان به صورت منطقی حل نشده بعدا کار ما نیز با وزارت نیرو به داد و بیداد کشیده شده است.
ناصری نژاد تصریح کرد: متاسفانه آقایان میگذارند تا صبر مردم به نهایت برسد و بعد مانند مشکل قطعی برق مشکلات را حل میکنند و این مسئلهای است که در رابطه با آب خوزستان اتفاق افتاد به گونهای که مسئولان میگفتند آب نیست، ولی دیدیم آب بود.
نماینده مردم خوزستان اظهار داشت: ما در رابطه با رفع مشکل آب خوزستان جلسهای را با کمیسیون اصل ۹۰ برگزار کردیم و از این کمیسیون خواستیم تا ریشه مشکل آب خوزستان را بررسی کنند. مسئلهای که وجود دارد این است در دوره قبل گفته شد برنامهای برای انتقال آب خوزستان وجود ندارد و فقط بحث انتقال آب از دریاست، ولی واقعا این طور نبود.
عضو کمیسیون انرژی گفت: ما به عنوان نمایندگان مردم راههای مختلف از قبیل استیضاح، طرح سوال و تحقیق و تفحص برای رفع مشکلات آب خوزستان پیگیری کرده ایم و در واقع میتوانم بگویم همه راهها را رفته ایم منتهی در بخش اجرا مشکل داریم.
وی با اشاره به اینکه در حوزه آب ما قانون توزیع عادلانه آب، طرح آمایش سرزمینی و قوانین مختلف دیگری نیز داریم منتهی این قوانین باید اجرایی شوند اظهار داشت: لابی گری و قدرت چانه زنی برخی افراد موجب شده تا برخی طرحها در حوزه آب اجرایی نشوند.
سیاست انتقال آب سیاست غلطی است
ناصری نژاد با طرح این سوال که چرا باید در استان خوزستان که خود نیاز به اب دارد برای آباد کردن منطقهای دیگر طرح انتقال آب اجرا شود اضافه کرد: سیاست انتقال آب سیاست غلطی است منتهی خیلیها بر آن اصرار میکنند.
نماینده مردم خوزستان با بیان اینکه استان خوزستان مشکل آب شرب ندارد بیان داشت: همه ایران سرای ماست، ولی نه به قیمت نابودی خوزستان؛ به هر روی ما امروز شاهدیم که کشاورزان استان خوزستان برای انجام کشاورزی به استانهای دیگر میروند و این در حالی است که در گذشته کشاورزان دیگر استانها به خوزستان میآمدند.
بیشترین تلفات بعد از جنگ به نخلستانها وارد شده
عضو کمیسیون انرژی با تاکید بر اینکه قوانین منابع طبیعی، محیط زیست و امایش سرزمینی اجازه انتقال آب را نمیدهند، اما در این رابطه لابیها تاثیرگذار هستند اظهار داشت: بنده از ابتدای نمایندگی پیگیر آبیاری نخلستان شادگان بوده ام، اما به دلیل عدم اختصاص اعتبار موفق نشدم به هر روی بهترین نخلستان کشور در اروند کنار، آبادان و شادگان بوده اند، اما امروز باید ببینیم چند نخل در این مناطق وجود دارد؟ برخیها میگویند که بیشترین تلفات نخلها مربوط به زمان جنگ بوده و این در حالی است که بنده معتقدم بیشترین تلفات مربوط به دوران بعد از جنگ است، چون ما تصمیم گرفتیم آب شیرین نباید به دریا بریزد و این غلط بود.
ناصری نژاد خاطر نشان کرد: بیش از این آب شیرین در کارون وارد دریا میشد و همین آب شیرین فشار آب شور دریا را پس میزد و از این طریق نخلستانها آبیاری میشد، اما امروز با جلوگیری از ریخته شدن آب شیرین به دریا شوری آب موجب شور شدن زمین و از بین رفتن نخلستانها شده است و البته این مشکل نیز ناشی از سدسازی در بالا دست بوده و این در حالی است که ما باید سدها را در پایین دست میساختیم.
حق آبه تالاب شادگان از سد مارون اختصاص نمییابد
نماینده مردم خوزستان به عدم اختصاص حق آبه تالاب شادگان از سد مارون اشاره کرد و افزود: حق آبه تالاب شادگان از سد مارون ۵ متر مکعب بر ثانیه بوده، ولی از زمان احداث سد مارون هنوز حق آبه تالاب شادگان اختصاص نیافته و در واقع حق آبه شادگان و هورالعظیم قطع است و به تبع آن شاهد شوری زمین و افزایش ریزگردها بوده ایم.
عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه متاسفانه دولت برای اجرای طرحها با نمایندگان مجلس مشورت نمیکند تصریح کرد: در جریان اعتراضات اخیر در استان خوزستان هیئتهای مختلفی به استان خوزستان سفر کردند، اما این هیئتها سراغی از نمایندگان نگرفتند و در واقع بنده میگویم که این اولین جلسهای است که بنده در آن حضور یافتم تا در مورد مشکلات آب خوزستان صحبت کنم.
وی با اشاره به اینکه تعداد کمی از روستاهای استان خوزستان فاقد شبکه آبرسانی و لوله رسانی هستند اضافه کرد: در شادگان ۲۳۰ روستا وجود دارد که همه آنها لوله کشی شده اند به گونهای که بنده میتوانم بگویم از دوره هشتم مجلس هیچ روستای بدون لوله کشی در شادگان وجود نداشته است و ما آبرسانی با تانکر را به صفر رساندیم.
ناصری نژاد با بیان اینکه در حوزه اب روستایی به دلیل ضعف در این حوزه شاهد مستهلک شدن تاسیسات هستیم اظهار داشت: مسئلهای که وجود دارد این است در روستاها آب به مردم میرسد، اما، چون به درستی از تاسیسات نگه داری نمیشود بعد از مدتی این تاسیسات مستهلک شده و به دلیل کمبود اعتبار نیز ترمیم نمیشود و این مشکلی است که ما در شادگان با آن مواجه هستیم.
نماینده مردم خوزستان خاطر نشان کرد: بعد از وقوع سیل خوزستان نیز قرار بود تا خسارتهای وارد شده به تاسیسات آبرسانی جبران شود، اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
عضو کمیسیون انرژی به کمبود اعتبارات آب روستایی اشاره کرد و افزود: اعتباراتی که به آب روستایی تزریق میشود حتی کفاف هزینههای زیرمجموعه آب روستایی را نمیدهد با این وجود بعد از ادغام حوزه آب روستایی با آب شهری گفته شده که حوزه آب روستایی باید با درآمد- هزینه اداره شود.
وی تصریح کرد: تا زمانی که پساب و فاضلاب به کارون میریزد طبیعی است که آب سالم در این رودخانه باقی نماند با این وجود ما از همین آب به مردم میدهیم مضاف بر این ما آب کارون را کم کرده ایم و این در حالی است که اگر دبی آب زیاد باشد میتواند خودش را پالایش کند.
ناصری نژاد بر ضرورت احداث تصفیه خانه آب و فاضلاب تاکید کرد و افزود: بنده برای احداث تصفیه خانه آب و فاضلاب در شادگان خیلی پیگیری کرده ام منتهی به نتیجه نرسیده ایم به هر روی ما امروز آب بی کیفیت به مردم شادگان میدهیم به گونهای که میتوان گفت در شادگان آب تصفیه شده نداریم البته آب شادگان با آب غدیر میکس میشود و به همین واسطه مقداری این آب قابل استفاده است.
تصفیه خانه شادگان اجرایی شود
نماینده مردم خوزستان با بیان اینکه احداث تصفیه خانه شادگان در سال ۸۷ مصوب شده و تا سال ۸۹ و ۹۰، ۳۰ درصد از آن نیز اجرا شده، اما پس از آن شاهد توقف احداث این تصفیه خانه بوده ایم اضافه کرد: بنده هر چه تلاش کردم تا این تصفیه خانه احداث شود موفق نشدم، چون آقایان میگویند ما شادگان را به پروژه غدیر وصل کرده ایم و کیفیت آب غدیر هم خوب است با این وجود شادگان نیاز به تصفیه خانه ندارد به هر روی سوال این است که چرا تصفیه خانهای که مراحل ساخت آن ۳۰ درصد اجرا شده نباید تکمیل شود.
عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه مردم استان خوزستان چند هزینه برای تامین آب دام و آب شرب خود پرداخت میکنند تصریح کرد: در خوزستان مردم برای انتقال آب باید الکتروپمپ در خانههای خود نصب کنند و این در حالی است که نصب این الکتروپمپها مصرف برق را بالا میبرد مضاف بر این استفاده از این الکتروپمپها موجب میشود که فاضلاب نیز با آب مخلوط شود.
وی تصریح کرد: مردم خوزستان هم چنین برای تامین آب شرب خود باید دستگاههای تصفیه آب داشته باشند و این در حالی است که برخی ها، چون توانایی خرید این دستگاهها را ندارند مجبور میشوند تا آب شرب بخرند.
ناصری نژاد با بیان اینکه اعتراضات مردم خوزستان به کم آبی موجب خشنودی دشمنان شد تصریح کرد: با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب استفاده از سیستم اب شیرین کن در استان خوزستان لازم و ضروری است چرا که با استفاده از این سیستم میتوان مشکل آب را در مناطق مختلف حل کرد.
ضرورت استفاده از سیستمهای آب شیرین کن
نماینده مردم خوزستان تصریح کرد: ما با استفاده از سیستم آب شیرین کن میتوانیم آب مورد نیاز صنایع کشور را تامین کنیم و مانع تنشهای سیاسی و اجتماعی شویم.
عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه قوانین متعددی در جهت حمایت از تولید داخل و رفع موانع تولید وجود دارد اظهار داشت: اگر شرکتهای دانش بنیان حمایت شوند قطعا آنها میتوانند مشکلات کم آبی در خوزستان را حل کنند، اما این حمایتها صورت نمیگیرد. متاسفانه آنقدر موانع در حوزه اجرا وجود دارد که بعضا برخی از سرمایه گذاران فعالیت خود را از همان ابتدا و برخی در اواسط کار و برخی نیز در انتها رها میکنند.
وی با تاکید براینکه برای حل مشکل آب خوزستان در گام نخست باید جلوی انتقال آب این استان گرفته شود، چون این طرح توجیح پذیر نبوده و به ضرر کشور است اظهار داشت: طرحهای انتقال آب نه موجب آبادانی مقصد میشوند و نه موجب میشوند تا مشکلات مبدا حل شوند و تجربه نیز همین را نشان میدهد مضاف بر این باید سیستمهای آب شیرین کن در استان خوزستان مورد استفاده قرار بگیرد.
ناصری نژاد با تاکید براینکه ما امروز در استان خوزستان نیازمند یک مدیریت دلسوز، کارآمد و پاسخگو هستیم تا بتواند طرحها را به درستی اجرا کند اظهار داشت: اگر رفع مشکل آب خوزستان نیازمند اعتبار و پول است باید این اعتبارات از محل درآمدهای نفت، فولاد، پتروشیمی، بندر و نیشکر اختصاص یابند البته اگر هم پولی به حوزه آب و فاضلاب خوزستان داده شده آقایان باید بگویند این پولها در کجا هزینه شده است.
نماینده مردم خوزستان تصریح کرد: دیوان محاسبات بازوی نظارتی مجلس است با این وجود این نهاد باید بررسی کند که بودجههای اختصاص داده شده به حوزه آب و فاضلاب خوزستان در کجا هزینه شده است و اگر انحرافی وجود دارد آن را به مجلس گزارش بدهند تا به تخلفات مسئولان رسیدگی شود.
درخواست نمایندگان از رئیس جمهور وقت برای خشک کردن هورالعظیم نادرست است
عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه خیلی از حرفها در کشور زده میشود که درست نیستند تصریح کرد: یکی از این حرفهای نادرست این است که گفته میشود نمایندگان از رئیس جمهور وقت خواسته اند که تالاب هورالعظیم خشک شود این موضوعی است که واقعیت ندارد.
وی با تاکید براینکه قوانین باید خیلی سریع در کشور اجرایی شوند تصریح کرد: امیدواریم که دولت سیزدهم به عنوان یک دولت انقلابی بتواند قوانین را صحیح اجرایی و مشکلات مردم را حل کند و قطعا این ظرفیت در کشور وجود دارد.