به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل انجمن شرکت های آب شیرین کن ، در بیستو پنجمین جلسه کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران وضعیت کنونی واحدهای فعال صنعت آب شیرین کن و مشکلات و موانعی که پیشروی توسعه این حوزه وجود دارد، مورد نقد و بررسی قرار گرفت. در این جلسه ابتدا رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران به بیان برخی اخبار و تحولات حوزه انرژی در ایران و جهان پرداخت و در این رابطه وی، به تراز منفی تولید بنزین در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه آمار شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نشان میدهد که متوسط مصرف روزانه بنزین در کشور طی شهریور ماه امسال به ۱۱۲ میلیون لیتر رسیده است، تصریح کرد که در صورت ادامه روند افزایش مصرف این فرآورده، طی فصل زمستان پیشرو، بخشی از نیاز داخل باید از طریق واردات تامین شود.
وی همچنین به رشد ۱۹ درصدی صادرات گاز ایران طی شش ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، به استناد آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی شرکت ملی گاز ایران، اشاره کرد و سپس به بیان خبر دیگری در ارتباط با تامین مالی شرکت قطر انرژی برای میزبانی این کشور خاورمیانه در مسابقات پیشروی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ اشاره کرد و در این باره، یادآور شد که بنا به گزارشها، برای برپایی این رویداد بزرگ ورزشی تاکنون ۲۲۰ میلیارد دلار از سوی قطر هزینه شدهاست که بیش از پنج برابر کل رقمی است که هفت میزبان اخیر جام جهانی فوتبال، صرف این رویداد کردهاند. وی در این باره تصریح کرد که بنا به این گزارشها، میزان کل هزینه هفت دوره گذشته بازیهای جام جهانی فوتبال، ۴۴ میلیارد دلار بوده است.
پدیدار سپس به گزارش اخیر موسسه کردیتسوئیس که یک نهاد مالی بینالمللی است اشاره کرد و یادآور شد که بنا به گزارش این نهاد، قطر با سهم سرانه ثروت ۱۸۳ هزار دلار، رتبه اول را از این حیث در میان کشورهای عربی در سال ۲۰۲۲ در اختیار دارد.
در ادامه این جلسه، نماینده انجمن شرکتهای آب شیرینکن ، با اشاره به گزارشهای داخلی و بینالمللی از بحران آب در جهان و ایران طی دورههای اخیر و سالهای پیشرو و همچنین تنشهای آبی در ایران، میزان تولید آب شیرین برای مصرف شرب در کشور را ۶۴۰ هزار متر مکعب در روز اعلام کرد در حالی که به گفته وی، این میزان در عربستان به شبانهروز ۱۴ میلیون متر مکعب رسیده است.
وی با اشاره به اینکه احداث یک کارخانه آب شیرینکن دریایی با ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب در شبانه روز در ایران، در حدود ۱۰۰ میلیون دلار برآورد میشود، افزود: امکان تامین مالی کل پروژه برای سرمایهگذار این بخش عملا وجود ندارد و این در حالی است که برای احداث یک واحد آب شیرینکن در کشور نیاز به دریافت تعداد قابل توجهی مجوز از ارگانهای متعدد است.
وی با این توضیح که بر اساس اهداف پیشبینی شده، تا سال ۱۴۳۴، میزان تولید آب شیرین در کشور باید به ۳ میلیون مترمکعب در روز برسد، تاخیر در پرداخت مطالبات و تامین مالی طرحهای جدید را از جمله مشکلات پیش روی این صنعت عنوان کرد و کاهش فرآیند و زمان برگزاری مناقصات، بازنگری در میزان اعتبارات خرید تضمیمی آب و تسهیل در فرآیند دریافت مجوزهای سرمایهگذاری را راهکارهای توسعه این بخش دانست.
به گفته وی، در حال حاضر قیمت فروش هر متر مکعب آب شیرین از سوی واحدهای تولیدی این بخش به دولت، به طور میانگین ۹۸۰۰ تومان است. جعفری افزود: این در حالی است که پنج شرکت اول تولید آب شیرین در ایران به دلیل کمبود شدید منابع آب و نبود سرمایهگذار، از شرکت در مناقصات احداث واحدهای آب شیرینکن در مناطق کم آب کشور، خودداری میکنند. وی دوره احداث تا بهرهبرداری یک واحد آب شیرینکن در کشور را ۱۸ ماه عنوان کرد و افزود: واحدهای بزرگ در این صنعت به دلیل نگرانی از احتمال حذف خرید تضمینی آب شرب شیرین، از شرکت در مناقصات انصراف میدهند و حال آنکه به دلیل تاخیر در پرداخت مطالبات از سوی دولت، تمایل به شرکت در مناقصات روند نزولی داشته است.
در ادامه این نشست و پس از تبادلنظر میان اعضای کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق تهران و اعضا هیات مدیره انجمن شرکتهای آب شیرینکن ، مقرر شد تا طی رایزنی این کمیسیون با هیات رئیسه اتاق تهران، مقدمات رسیدگی به پرداخت مطالبات شرکتهای عضو این تشکل از دولت طی ارسال درخواست از سوی اتاق تهران به دولت، صورت گیرد.